• LinkedIn
Vraag?
Afspraak maken
020-5108710

Bloedinjecties in de knie?

Bloedinjecties knie?

Ik ben 65 jaar en heb lichte slijtage in mijn knie. Een operatie is nog niet aan de orde, maar ik wil graag blijven sporten. Kunnen injecties met bloed helpen?

Naam bekend bij de redactie

—-

Slijtage (artrose) van een gewricht komt op oudere leeftijd regelmatig voor. De knie is een van de gewrichten die het meest is aangedaan. Typische klachten zijn ochtend- en startstijfheid, pijn tijdens en/of na belasting en soms zwelling.
Aangezien de gemiddelde Nederlander steeds ouder wordt, zien wij veel mensen met sportgerelateerde klachten als gevolg van (beginnende) slijtage. De belangrijkste maatregelen zijn onder meer de belasting reduceren, de belastbaarheid van het kniegewricht vergroten door middel van bovenbeenspierversterkende oefeningen, adequaat sportschoeisel, gewichtsreductie en eventueel zooltjes en braces.
Ook injectietherapie wordt regelmatig toegepast. Van oudsher ging het om corticosteroïden en hyaluronzuur. Sinds kort is bekend dat injecties met eigen bloed een positieve invloed op de klachten kunnen hebben. We noemen dit ACP-therapie.
Na bloedafname vindt centrifuge plaats, waarbij het plasma met een hoge concentratie aan bloedplaatjes van de rest wordt gescheiden. Dit met bloedplaatjes verrijkte plasma wordt in de knie geïnjecteerd. De bloedplaatjes bevatten groeifactoren die de pijnlijke ontstekingsreactie kunnen afremmen en genezing van beschadigd weefsel kunnen bewerkstelligen.
Behalve de niet-sportende patiënt kunnen ook sporters met geringe tot matige knieslijtage baat bij deze behandeling hebben. Doorgaans worden twee injecties met een tussenpoos van drie weken gegeven. Uiteraard blijft het van belang om ook na een eventueel positief effect van de injecties een sport te kiezen die de slijtage niet verergert dan wel klachten veroorzaakt. Met name hardlopen belast de knie enorm.
Of u in aanmerking voor zo’n injectietherapie komt, moet een orthopedisch chirurg of sportarts beoordelen.
Huib Plemper