• LinkedIn
Vraag?
Afspraak maken
020-5108710

Loopbandtesten

Voor hardlopers die meer informatie willen over hun gezondheid, getraindheid en hoe zij huntrainingen nog effectiever kunnen maken is er de loopbandtest met hartfilmpje (ECG) en ademgasanalyse (spiro‐ergometrie).

Bij deze test wordt een protocol aangehouden met stappen van 3 minuten, dit om steeds een stabiele fase van inspanning te bewerkstelligen. De aanvangssnelheid is redelijk laag (warming up niveau), daarna neemt de snelheid per 3 minuten toe met 0,5‐1 km per uur (afhankelijk van de getraindheid). Na het passeren van het omslagpunt (te meten met de ademgasanalyse) wordt de stapgrootte verkort tot 1 minuut om nog een maximale waarde te kunnen benaderen.

Aan de hand van de resultaten kan de anaërobe drempel (omslagpunt) worden bepaald en worden de trainingszones opgesteld. Deze worden dan weergegeven in zowel hartslag als loopsnelheid. Ook geeft dit onderzoek informatie over onder andere het zuurstofopnamevermogen (VO2), de vetverbranding en de loopefficiëntie . Een goed beeld wordt gevormd over de manier van ademen (hoe diep en hoe snel men ademt bijvoorbeeld), dit is vaak een lastig punt voor hardlopers.

Door gebruik van het hartfilmpje en de ademgasanalyse kunnen we eventuele afwijkingen van hart en longen opsporen.

Voor deze test is ervaring met lopen op een loopband aan te bevelen. De uitslag van de loopbandtest zal dan betrouwbaarder zijn.