• LinkedIn
Vraag?
Afspraak maken
020-5108710

Spiro-ergometrie

Voor het bepalen van het omslagpunt is een spiro-ergometrie betrouwbaarder dan een lactaatmeting. Bij een spiro-ergometrie krijgt u een mondkapje voor en wordt elke ademhaling geanalyseerd. Er wordt precies gemeten hoeveel zuurstof er wordt opgenomen en hoeveel CO2 er wordt uitgeademd. Met deze gegevens kan het omslagpunt heel precies worden gemeten (V-slope methode).

Een spiro-ergometrie kan ook worden gedaan wanneer iemand klachten heeft van bijvoorbeeld: plotseling afgenomen inspanningstolerantie, pijn op de borst, duizelingen of onbegrepen benauwdheid tijdens het sporten. Zo kan nauwkeurig worden bepaald of het hart, longen en/of spieren wel goed functioneren. Mocht dit niet het geval zijn dan kan bepaald worden aan welk orgaan dit ligt en kan de sportarts u doorverwijzen naar de juiste specialist.

Spiro-ergometrie wordt ook steeds meer ingezet om revalidatie te sturen van mensen met chronische aandoeningen (COPD, na hartinfarct, hartfalen en na bestraling/chemotherapie bij kankerpatiƫnten).