• LinkedIn
Vraag?
Afspraak maken
020-5108710

Sporten met bloeddrukverlagers?

Ik slik medicijnen voor een te hoge bloeddruk. Kan ik wel gewoon sporten en waar moet ik op letten?

—-

Het is wetenschappelijk aangetoond dat regelmatig sporten, met name duursporten zoals wandelen, zwemmen, hardlopen en fietsen, een direct bloeddrukverlagend effect heeft. Hierdoor kunt u in de toekomst wellicht minder medicijnen gaan gebruiken, danwel de medicatie volledig staken.

Er zijn diverse bloeddrukverlagende medicijnen. Deze verschillen van elkaar qua werkingsmechanisme, bijwerkingen en daardoor ook qua invloed op het sporten en het prestatievermogen. De meest voorgeschreven zijn diuretica (plaspillen), b├Ętablokkers en vaatverwijders.

Diuretica kunnen leiden tot uitdroging, doordat extra vocht wordt uitgeplast. Met name wanneer er tevens sprake is van extra vochtverlies, door overmatig zweten, kan daardoor het prestatievermogen aanzienlijk afnemen. Tijdens en na het sporten onder warme omstandigheden dient dus extra gedronken te worden. Kies bij voorkeur voor een isotone dorstlesser, aangezien deze ook mineralen (o.a. natrium en kalium) bevat. Het advies om extra te drinken, geldt ook bij zwemmen en sportduiken! Verder wordt door sommige diuretica met de urine extra kalium uitgescheiden. Ook dit heeft een negatieve invloed op het prestatievermogen kan bij zeer lage waarden zelfs tot hartritmestoornissen kan leiden.

B├Ętablokkers onderdrukken de hartslag en de pompwerking van de hartspier waardoor het prestatievermogen afneemt. Met name duursporters zullen dit onmiddellijk aan hun prestaties merken.

Deze middelen zijn voor prestatiegerichte sporters dus niet geschikt. Het is voor hen raadzaam om de behandelend arts te vragen of deze een ander middel wil voorschrijven zoals vaatverwijders, bijv. ACE-remmers, die bovengenoemde bijwerkingen niet hebben.

Huib Plemper