top of page

Wat wij kunnen

doen voor topsporters

Onze sportartsen hebben veel ervaring met topsportbegeleiding, zowel van individuele sporters als sportteams.

Daarnaast verzorgen we samen met de afdelingen radiologie en orthopedische chirurgie van het AMC een ‘topsportpoli’, een spreekuur dat speciaal bedoeld is voor A- en B-topsporters. Op maandagmiddag en woensdagmiddag wordt dit spreekuur verzorgd in het AMC. Samen met prof. G. Kerkhoffs (orthopeed) en prof. M. Maas (radioloog).

De (top)sporters die wij zien en bij wie verder onderzoek en/of een specialistische behandeling noodzakelijk is kunnen we snel verwijzen in ons netwerk van medisch specialisten (o.a. neuroloog, cardioloog, longarts, radioloog, orthopedisch chirurg). De specialisten zijn werkzaam in diverse ziekenhuizen en daar werken wij op grond van hun specifieke kwaliteiten mee samen.

 

De Sportartsen Groep is o.a. medisch verantwoordelijk voor het CTO Amsterdam (Centrum voor Topsport en Onderwijs). In Nederland zijn vier CTO’s die als doel hebben om talentvolle sporters te ondersteunen op het gebied van trainen, studeren en wonen. Binnen het CTO begeleiden we basketbal, roeien, zwemmen, honkbal, softbal, rugby en een aantal paralympische sporten. 

Naast het CTO begeleiden we verder de atleten van de Nederlandse Squashbond, de NL Basketball bond (vrouwen en mannen), de Nederlandse Boksbond, diverse roeiverenigingen, TDR, Topjudo Amsterdam, RTC turnen dames Amsterdam, Triathlonvereniging ‘De Dolfijn’ en hockeyclub Laren. Per 2017 begeleiden we ook het Nationale Opera & Ballet op medisch gebied.

Ook voor andere teams verzorgen wij deze expertise op maat, waarbij de sporters volledig in kaart worden gebracht en daarna met de technische leiding/paramedici worden besproken.

Voor individuele topsporters is er ook de mogelijkheid tot zeer intensieve persoonlijke begeleiding. Wil je meer informatie over de mogelijkheden, neem dan contact op met: nielswijne@desportartsengroep.nl.

Momenteel zitten zowel Simon Goedegebuure, Niels Wijne, Floor Kappelhoff, Rik van der Kolk, Elsbeth van Dorsen, Maarten Moen in de zogenaamde ‘Masterclass voor topsportartsen’. Hierin zit een selecte groep sportartsen in Nederland, die extra geschoold worden op topsportgebied. Dit is ook de reden dat De Sportartsen Groep de enige locatie in Noord-en midden Nederland is waar CTO-sporters en Olympische sporters gekeurd mogen worden. 

Niels Wijne is clubarts bij Ajax en begeleidend arts van het Nederlands heren basketballteam. Simon Goedegebuure was vele jaren clubarts van FC Utrecht, heeft vele teams bij KNVB begeleid en momenteel begeleidt hij de atleten van TDR en het Challenge schaatsteam. Rik van der Kolk is meerdere malen sportarts geweest bij de Olympische spelen, met name door zijn jarenlange begeleiding van de gouden waterpolo dames. Sinds 2019 is hij begeleidend arts van de nationale schaats- selecties. Floor Kappelhoff werkt voor de roeibond en daarnaast doet hij de sportmedische begeleiding voor de Nederlandse rugbybond.

Voor individuele topsporters is er ook de mogelijkheid tot zeer intensieve persoonlijk begeleiding samen met voedingsdeskundige en inspanningsfysioloog. Hier dienen separaat afspraken over te worden gemaakt, dit kan via: nielswijne@desportartsengroep.nl.

Gezond aan de Top

In 2006-2007 hebben de belangenorganisaties op het gebied van sportzorg, gesteund door het Ministerie van VWS, een programma ontwikkeld om te komen tot kwaliteitsverbetering van de topsportmedische zorg in Nederland. Van de nationale sportbonden wordt verwacht dat zij een samenwerking aangaan met een gecertificeerd Topsport Medisch Samenwerkingsverband (TMS), omdat dit door het ministerie van VWS en NOC*NSF wordt gezien als een waarborg voor professionele topsportbegeleiding. Een TMS is een samenwerkingsverband van een sportmedische instelling met medische en paramedische specialisten die nodig zijn voor een goede uitvoering van het topsportmedische programma van de sportbonden. De Sportartsen Groep is TMS (topsport medisch samenwerkingsverband) gecertificeerd!

SCAS Certificering

Een Topsport Medisch Samenwerkingsverband moet voldoen aan de eisen van de Stichting voor Certificering van Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS). De Sportartsen groep is SCAS gecertificeerd.

bottom of page