Wat wij kunnen

doen voor topsorters

Onze sportartsen hebben veel ervaring met topsportbegeleiding, zowel van individuele sporters als sportteams.  Daarnaast verzorgen we samen met de afdelingen radiologie en orthopedische chirurgie van het AMC een ‘topsportpoli’, een spreekuur dat speciaal bedoeld is voor A- en B-topsporters. Op maandagmiddag en donderdagmiddag wordt dit spreekuur verzorgt in het AMC. Samen met prof.G.Kerkhoffs (orthopeed) en prof.M.Maas (radioloog).

De (top)sporters die wij zien en bij wie verder onderzoek en/of een specialistische behandeling noodzakelijk is kunnen we snel verwijzen in ons netwerk van medisch specialisten (o.a. neuroloog, cardioloog, longarts, radioloog, orthopedisch chirurg). De specialisten zijn werkzaam in diverse ziekenhuizen in het land en daar werken we op grond van hun specifieke kwaliteiten mee samen. Naast de sporters van het CTO begeleiden we verder de atleten van AAC, TDR, de Nederlandse squashbond, de NL basketball bond (vrouwen en mannen), de Nederlandse Boksbond, diverse roeiverenigingen, Topjudo Amsterdam, RTC turnen dames Amsterdam, Triathlonvereniging ‘De Dolfijn’ en hockeyclub Laren. Per 2017 begeleiden we ook het Nationale Ballet & Opera op medisch gebied.

Ook voor andere teams verzorgen wij deze expertise op maat, waarbij de sporters volledig in kaart worden gebracht en daarna met de technische leiding/paramedici worden besproken.

Er is voor individuele topsporters mogelijkheid tot zeer intensieve persoonlijk begeleiding samen met voedingsdeskundige en inspanningsfysioloog. Hier dienen seperaat afspraken over te worden gemaakt: nielswijne@desportartsengroep.nl.

Momenteel zitten zowel Simon Goedegebuure, Niels Wijne, Floor Kappelhoff, Elsbeth van Dorsen, Maarten Moen als Arnold Brons in de zogenaamde ‘Masterclass voor topsportartsen’. Hierin zit een selecte groep sportartsen in Nederland, die extra geschoold worden op topsportgebied. Dit is ook de reden dat De Sportartsen Groep de enige locatie in Noord-en midden Nederland is waar CTO-sporters en Olympische sporters gekeurd mogen worden en voor blessures komen.

 

De Sportartsen Groep is medisch verantwoordelijk voor het CTO Amsterdam (Centrum voor Topsport en Onderwijs). In Nederland zijn vier CTO’s die als doel hebben om talentvolle sporters te ondersteunen op het gebied van trainen, studeren en wonen. Binnen het CTO begeleiden we basketbal, roeien, zwemmen, honkbal, softbal, rugby en aantal paralympische sporten. Op locatie worden spreekuren voor de sporters gehouden. Zo was Frank Nusse jarenlang de begeleidend arts van de nationale schaats- selecties en de begeleidend arts van het Nederlands heren basketbal- en honkbalteam. Niels Wijne was jarenlang clubarts bij Ajax en FC Utrecht. In verleden ook teamarts van NL-basketballteam en Amsterdam Admirals American Football. In 2017 weer opnieuw gestart met Nederlands heren basketballteam. Simon Goedegebuure is vele jaren clubarts van FC Utrecht geweest, heeft vele teams bij KNVB begeleid en begeleid momenteel de atleten van TDR en het Challenge schaatsteam.

Er is een speciale ‘keuringsstraat’ ontwikkeld voor vechtsporters ((thai)boksen, kickboksen, MMA) die buitenlandse titelgevechten hebben.  De recreatieve sporter heeft profijt van de kennis en kunde die in de begeleiding van topsporters is opgedaan en het sport- medische netwerk waarover De Sportartsen Groep beschikt.

De Sportartsen Groep is TMS (topsport medisch samenwerkingsverband) gecertificeerd!

 

Gezond aan de Top

In 2006-2007 hebben de belangenorganisaties op het gebied van sportzorg, gesteund door het Ministerie van VWS, een programma ontwikkeld om te komen tot kwaliteitsverbetering van de topsportmedische zorg in Nederland. Van de nationale sportbonden wordt verwacht dat zij een samenwerking aangaan met een gecertificeerd Topsport Medisch Samenwerkingsverband (TMS), omdat dit door het ministerie van VWS en NOC*NSF wordt gezien als een waarborg voor professionele topsportbegeleiding. Een TMS is een samenwerkingsverband van een sportmedische instelling met medische en paramedische specialisten die nodig zijn voor een goede uitvoering van het topsportmedische programma van de sportbonden.

 

SCAS Certificering

Een Topsport Medisch Samenwerkingsverband moet voldoen aan de eisen van de stichting voor Certificering van Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS).

© 2018 De Sportartsen Groep | Locaties in Amsterdam en Hilversum