Wie zijn wij

De Sportartsen Groep is een nauw samenwerkingsverband tussen artsen, die zowel veel ervaring hebben in de algemene geneeskunde als in de sportgeneeskunde. Zij hebben hun specialistische kennis en ervaring als sportartsen gebundeld.

Hieronder stellen ze zich graag aan je voor.

Niels Wijne
Sportarts

Vanaf 2001 ben ik werkzaam voor de Sportartsen Groep. Daarnaast ben ik plaatsvervangend opleider sportgeneeskunde voor de regio Amsterdam. Sinds de zomer van 2019 ben ik hoofd medische staf bij Ajax. Lies-, knie-, enkelblessures en artrose-/peesproblemen hebben mijn speciale belangstelling.
Al sinds 1998 begeleid ik topsporters. Ik heb de sportmedische begeleiding verzorgd bij Omniworld, Almere City, KNVB, Ajax en FC Utrecht (voetbal) en het Nederlands herenteam (basketbal). Enkele jaren geleden ben ik geïnteresseerd geraakt in vechtsporten. Dit heeft ertoe geleid dat we een speciale 'keuringsstraat' hebben ontwikkeld voor professionele vechtsporters. Dit is uniek in Nederland. Ook zit ik in de medische commissie van de Nederlandse Boksbond.
Bij Topsport Amsterdam ben ik verantwoordelijk voor de sportmedische zorg van de basketbalprogramma’s. In deze functie maak ik deel uit van de masterclass topsportartsen van NOC*NSF en ben ik high performance partner van TEAMNL.
Zelf ben ik altijd een actief sporter geweest: tennissen, zeilen, fietsen, maar met name op hoog niveau voetballen. 

Rik van der Kolk
Sportarts

Ik werk sinds 1 juli 2019 twee dagen per week als sportarts in OLVG. Sinds het afronden van mijn opleiding in 2004, was ik onder andere bondsarts bij de zwembond en de rugbybond, en begeleidde ik jarenlang het dames- en herenwaterpolo en schaatsteams. Omdat OLVG een opleidingsziekenhuis is, vond ik het een mooie kans om er te gaan werken. Het is leuk om sportartsen in opleiding te begeleiden. Dat houdt je scherp. In OLVG doe ik het CTO-spreekuur (Centrum voor Topsport en Onderwijs) voor topsporters en houd ik poliklinisch spreekuur.

Vanuit mijn zwem- en waterpoloachtergrond heb ik veel expertise op het gebied van schouderblessures. Langdurige (onbegrepen) klachten houdings- en bewegingsapparaat en Manuele geneeskunde hebben ook mijn special belangstelling. 

Zelf doe ik al van jongs af aan aan waterpolo en sinds kort ben ik begonnen met het trainen voor kwart triatlons. Belangrijk in het contact met patiënten vind ik dat er een open benadering is, met specifiek aandacht voor de gehele bewegingsketen.

Frank van Hellemondt
Sportarts

Wat mijn vak bijzonder maakt zijn de sportgerelateerde problemen in relatie met het houding- en bewegingsapparaat en te kijken wat de mogelijkheden zijn om deze problemen te incorporeren in de sportbeoefening. We kunnen vaak kiezen voor individueel gerichte oplossingen die zeker voor de sporter belangrijk zijn om datgene te doen wat ze het liefste doen, namelijk bewegen. We weten allemaal dat bewegen eigenlijk het allerbelangrijkste is om gezond te blijven.

Sportgeneeskunde is een jong en dynamisch vak met veelal een fijne groep cliënten, die zeer gemotiveerd zijn en dan bereik je een hoge mate van compliance.

In het contact met patiënten vind ik het belangrijk goed te luisteren en vooral de klachten serieus te nemen.

Elsbeth van Dorssen
Sportarts

​Sinds 2015 ben ik als sportarts werkzaam voor De Sportartsen Groep. Ik ben verantwoordelijk voor de sportmedische zorg van het CTO programma zwemmen.
Naast mijn werk bij De Sportartsen Groep begeleid ik de Olympische en Paralympische zwemmers en de voetballers van Almere City Fc. Verder doe ik promotieonderzoek naar schouderblessures bij zwemmers aan het AMC en maak ik deel uit van de masterclass topsportartsen van het NOC*NSF.
Mijn specifieke interesses liggen bij de bovenhandse sporten en blessures van de schouder, het hart van de sporter (sportcardiologie), jeugdsporters en voetbal.
 In de zomer van 2016 heb ik de sporters mogen begeleiden tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.
Zelf heb ik vroeger fanatiek gezwommen bij AZ&PC in Amersfoort, wat mijn specifieke interesse in het zwemmen meteen verklaart. Nu geniet ik vooral van de begeleiding van top- en amateursporters, het kijken van mooie sport en probeer ik zelf mijn conditie te onderhouden met wielrennen, hardlopen en bootcamp.

Myrthe Beekhuis
Sportarts in opleiding

Sport betekent voor mij plezier, jezelf ontwikkelen, doelen stellen en prestaties leveren. Hardlopen, volleyballen en zeilen zijn mijn passie. Sinds 2016 ben ik sportarts in opleiding bij de Sportartsengroep. Dit houdt in dat ik als arts aan het werk ben en ondertussen gecoacht word door de andere sportartsen. Zij zullen altijd voor, tijdens of na het patiëntcontact met mij meedenken.

Zelf vind ik het fascinerend om jonge en gemotiveerde patiënten te adviseren en te begeleiden. Daarnaast zie ik een grote uitdaging voor patiënten met een chronische aandoening. Door een traject op te starten met bewegen (op recept) kan de kwaliteit van leven van hen verbeterd worden. Momenteel probeer ik mij breed te ontwikkelen en kunt u bij mij terecht met veel uiteenlopende vragen.

Wendy Tijssen
Secretariaat
Rosemary van den Berg
Secretariaat
Simon Goedegebuure
Sportarts

Sinds 2005 ben ik werkzaam voor De Sportartsen Groep. Ik houd me bezig met de zorg voor zowel topsporters als recreatieve sporters en mensen met een chronische aandoening. Ik zie het als een uitdaging om de recreatieve sporter te begeleiden die op zoek is naar prestatieverbetering. Naast mijn werk voor de Sportartsen Groep OLVG ben ik opleider sportgeneeskunde voor de regio Amsterdam en medisch coördinator van Topsport Amsterdam (CTO, Centrum voor Topsport & Onderwijs). Ik ben daar verantwoordelijk voor de honkbal- en turnprogramma’s.  Daarnaast maak ik vanuit deze functie onderdeel uit van de masterclass topsportartsen NOC*NSF en ben ik high performance partner van TEAMNL. Verder ben ik als sportarts verbonden aan het Team Distance Runners en Squash Bond Nederland. En ik heb meer dan tien jaar medische begeleiding gedaan in het betaalde voetbal (HFC Haarlem, FC Omniworld, Almere City en FC Utrecht) en teambegeleiding bij de KNVB.

Na jaren van voetbal, cricket en schaatsen, ben ik inmiddels een fanatiek wielrenner.

Guus Reurink
Sportarts en bewegingswetenschapper

Van 2014 tot 2018 heb ik de opleiding tot sportarts in OLVG gedaan. Sindsdien draai ik er iedere woensdag spreekuur en begeleid ik de sportartsen in opleiding op onze afdeling. Daarnaast doe ik de sportmedische begeleiding van de Ajax-jeugd en heb ik een aanstelling in het Amsterdam UMC voor wetenschappelijk onderzoek. Op die manier kan ik drie aspecten van de sportgeneeskunde die ik leuk vind, combineren: poliklinisch werk, wetenschappelijk onderzoek en topsportbegeleiding.

In het OLVG behandel ik patiënten over de volle breedte van het vak, maar is er een patiënt met een ingewikkelde hamstring- of spierblessure dan wordt die vaak bij mij ingepland. In 2016 ben ik namelijk op dit onderwerp gepromoveerd. Verder zie ik relatief vaak inspanningsgerelateerde klachten. Naast sportarts ben ik ook bewegingswetenschapper en ben daardoor goed thuis in de inspanningsfysiologie.

Ik heb altijd fanatiek gevoetbald, totdat op mijn 27e een blessure roet in het eten gooide. Nu tennis ik één keer in de week en doe ik achtste en kwart triatlons.

Floor Kappelhof
Sportarts

Ik heb mijn opleiding in OLVG gedaan. Nadat ik die in januari 2013 afrondde, kon ik gelijk vanuit de Sportartsen Groep OLVG bij de Nederlandse roeibond aan de slag. Ik ben dus eigenlijk altijd aan OLVG verbonden gebleven. Ik ken het ziekenhuis dan ook goed. Dat werkt prettig, want heb ik de expertise van een ander specialisme nodig, dan zijn de lijntjes kort en ligt er snel een advies of diagnose. Sinds eind 2018 draai ik iedere vrijdag polikliniek in OLVG waar ik sporters zie over de gehele breedte van ons vakgebied. Ook maak ik deel uit van de masterclass topsportartsen van NOC*NSF en ben ik high performance partner van TEAMNL. De andere vier dagen werk ik nog steeds voor de roeibond. Daar behandel ik veel rug- en schouderblessures. Daarnaast doe ik de sportmedische begeleiding voor de Nederlandse rugbybond, waar ik veel acute letsels zie. Mijn aandachtsgebieden zijn chronische en acute blessures.

Door verschillende blessures is er een aantal sporten dat ik zelf helaas niet meer kan doen, maar wielrennen doe ik met plezier.

Maarten Moen
Sportarts

Maarten Moen werkt sinds 2015 als sportarts bij De Sportartsengroep. In mei 2012 promoveerde hij op onderbeenklachten (en in het bijzonder op shin splints). Bij de Sportartsengroep richt hij zich op het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek wat door leden van De Sportartsengroep wordt verricht. 
Naast zijn werk voor De Sportartsengroep heeft hij een positie in de medische staf van NOC*NSF, waar hij mede de medische zorg voor onze Nederlandse topsporters aanstuurt en deze probeert te verbeteren. Vanuit deze functie neemt hij ook plaats in het High Performance Team onder leiding van Technisch Directeur Maurits Hendriks. 

Ook is hij actief als teamarts van de Olympische selecties boksen, waterpolo mannen, hippische sport en honkbal. Geregeld gaat hij met topsporters mee naar diverse toernooien in binnen- en buitenland.

Tom Wiggers
Sportarts in opleiding

Sinds 2017 ben ik in opleiding tot sportarts. In de jaren daarvoor was ik hardloper in de Nederlandse top

(5000 meter tot halve marathon, inclusief veldlopen) en heb ik onder andere gewerkt op de afdeling cardiologie. Ik heb een brede sportmedische interesse waarbij ik een voorliefde heb voor duursport en atletiek. Daarnaast heeft de inspanningsfysiologie (met name in extreme omstandigheden zoals warmte, koude, hoogte en diepte) en een gezonde leefstijl mijn interesse.

Frank Loeffen
Sportarts en 
bewegingswetenschapper

Van 2015 tot 2019 heb ik de opleiding tot sportarts in OLVG gedaan Ik ben tevens bewegingswetenschapper en werkte voor mijn opleiding een aantal jaar bij de chirurgie en op de spoedeisende hulp. Per 2017 ben ik teamarts van het Nederlands Dames Basketbalteam. Mijn specifieke interesse gaat uit naar de jonge (team)topsporter, acute sportletsels (met name die van de onderste extremiteit) en de hoogtegeneeskunde. Verder ben ik betrokken bij de visitaties van de opleidingen sportgeneeskunde en schrijf ik mee aan wetenschappelijke artikelen. 

Zelf loop ik hard, zit ik op de mountainbike en beoefen ik verschillende watersporten.

Leida Muuren
Secretariaat

© 2018 De Sportartsen Groep | Locatie Amsterdam OLVG-West